Tuesday, April 12, 2011

Dejanović: Poslanici gazde mandata

Posle usvajanja izmena Zakona o izboru narodnih poslanika, parlamentarci će potpuno raspolagati svojim mandatima, najavila je predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović i dodala da će redosled na listi biti odlučujući za to ko će sa stranačkog spiska biti poslanik.

- Oni koji budu ušli u Skupštinu biće potpuno vlasni da raspolažu svojim mandatom. Mogu da rade u okviru svoje poslaničke grupe, da je napuste, da budu samostalni. Dakle, birač ga je opredelio da bude poslanik - takav je izborni sistem. To znači i da će redosled na listi biti odlučujući za to ko će biti poslanik sa koje liste - rekla je Đukić-Dejanović.

Predsednica parlamenta je ukazala da je do sada važilo da posle završetka izbora, na osnovu dobijenog procenta glasova, političko rukovodstvo stranaka pravi spisak poslanika.

U POSETI ZATVORENICAMA Predsednica Skupštine posetiće u ponedeljak Kazneno-popravni zavod za žene u Požarevcu kako bi se upoznala sa radom tog zavoda, najavljeno je iz njenog kabineta. Đukić-Dejanović će obići pogon za proizvodnju, smeštaj za trudnice i porodilje, trpezarije, smeštaj za osuđenice u zatvorenom i u poluotvorenom odeljenju u zavodu.

- Sada će morati da se vodi računa kakav je redosled tih poslanika pre nego što se građani izjasne, jer će zapravo taj redosled biti i redosled onih koji će ući u poslaničku klupu.

Ona je otklonila je i nedoumice oko toga šta se dešava u slučaju da neko od kandidata sa liste ode na državne funkcije.

- Ukoliko oni koji su na tim listama odu na važnu funkciju ili u Vladu, lista se pomera za jedno mesto. Prema tome, ako je jedna lista dobila 25 mesta, a tri osobe u prvih 25 otišle na državne važne funkcije, lista se pomera do broja 28.

Kada je reč o ulozi Skupštine u ispunjavanju uslova neophodnih za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU i ispunjenju Akcionog plana Vlade u 96 tačaka, Đukić-Dejanović je rekla da tu nisu u pitanju samo zakoni i njihovo donošenje već da je na tom putu jako važno da građani imaju veću ulogu u primeni zakona.

Prva dama parlamenta je ocenila da je njena komunikacija sa premijerom izuzetno dobra i naglasila da je pre nekoliko dana razgovarano o dinamici donošenja proevropskih zakona.

- Dogovoreno je da nam zakoni tako pristižu da ih ne donosimo po hitnom postupku.

Dodala je da je od premijera dobila uveravanja da će najpre stići, verovatno, zakon o finansiranju političkih stranaka. Veruje da će i ostali zakoni sa evropske agende stići do 15. maja kako bi mogli da uđu u redovnu proceduru.

No comments:

Post a Comment