Tuesday, April 12, 2011

Srbija i Francuska strateški partneri

PARIZ OD STALNOG DOPISNIKA

ODNOSI Francuske i Srbije ušli su u novu fazu, a evropske integracije Srbije sada mogu da se odvijaju mnogo brže nego ranije, izjavio je predsednik Srbije Boris Tadić posle susreta sa francuskim kolegom Nikolom Sarkozijem. Poseta Tadića Parizu završila se u petak potpisivanjem Sporazuma o strateškom partnerstvu i političke deklaracije dveju zemalja, koji podrazumevaju ojačanu saradnju u praktično, svim domenima.

- Poseta je potvrdila tradicionalno prijateljstvo i bliske veze naša dva naroda i dve zemlje. Dobili smo jasnu podršku predsednika Sarkozija i Francuske za učlanjenje Srbije u EU - naglasio je Tadić i istakao da je izuzetno zadovoljan razgovorom sa Sarkozijem.

Prvi srpski šef države koji je posle sto godina došao u zvaničnu posetu Francuskoj, naglasio je da je njegov susret s predsednikom Sarkozijem potvrdio poznato tradicionalno prijateljstvo i savezništvo Srbije i Francuske.

Tadić je ocenio da bi ova poseta mogla da bude prekretnica u odnosima Srbije i Francuske, s potpuno novom dimenzijom u dinamici učlanjenja Srbije u EU.

- Posle ove posete, učlanjenje u EU može da ide kudikamo brže nego što je išlo do sada - izjavio je predsednik Srbije.

Boris Tadić je poručio da ova nova faza u odnosima dveju zemalja podrazumeva političku podršku Francuske za dobijanje statusa zvaničnog kandidata za članstvo i za dobijanje datuma za početak pretprijemnih pregovora.

U ekonomskom domenu, strateška saradnja podrazumeva francuske investicije u srpsku ekonomiju.

- Obavili smo razgovore s mnogim francuskim investitorima i privrednicima. Možemo očekivati nove investicije u našu ekonomiju i otvaranje novih radnih mesta, kao i učešće Francuske u izgradnji infrastrukture u Srbiji - rekao je Tadić.

Među zajedničkim infrastrukturnim projektima, nalazi se i budući metro u Beogradu.

- Očekujemo da ćemo u narednim mesecima zajedno pronaći međusobno saglasne modalitete finansiranja i izgradnje metroa u Beogradu. To bi bio veliki, konkretan spomenik naše saradnje. Pored Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, to bio bi večni izraz bliskosti francuskog i srpskog naroda - rekao je Tadić.

Sporazumom o strateškom partnerstvu, na koji su potpise, u prisustvu dvojice predsednika država, stavili ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i ministar za evropske poslove Francuske Loran Vokije, predviđa se i saradnja u obuci zaposlenih u državnim institucijama.

Potpisani Sporazum o strateškom partnerstvu, kako je rečeno, propraćen je vrlo konkretnim projektima, koji treba da poboljšaju život građana i omoguće podizanje životnog standarda.

Predsednik Srbije je, međutim, naglasio da ovaj sporazum, istovremeno, podrazumeva i ispunjavanje obaveza.

- To ne znači da je naše članstvo u EU ovoga trenutka izvesno i da mi u Srbiji ne treba ništa da uradimo, već da će do tog članstva doći prirodnim procesom i samo francuskom podrškom. Moramo da nastavimo da sprovodimo reforme koje su vrlo kompleksne, a ponekad i teške - poručio je Tadić i, između ostalog, naveo dovršetak reforme pravosuđa i donošenje seta zakona, kao dela Akcionog plana.

Uz podsećanje da će Srbija i dalje činiti sve da okonča saradnju sa Haškim tribunalom, Tadić je zatražio jednak tretman svih pred licem pravde.

VENCI HEROJIMA PREDSEDNIK Srbije Boris Tadić položio je vence na Srpskom vojničkom groblju u Tijeu kod Pariza, gde su sahranjeni naši solunci. Tadić je prvi šef srpske države koji je, posle sedam decenija, položio venac na tom spomen-groblju. Ranije je položio venac i na Spomenik neznanom junaku pored Večne vatre ispod Trijumfalne kapije. U spomen-knjigu napisao je: ”U slavu besmrtnih heroja. Živelo prijateljstvo između Srbije i Francuske”.

- Uputio sam zahtev da svi oni koji su izvršili ratne zločine, nezavisno od nacionalne i verske pripadnosti, budu tretirani na isti način u međunarodnim institucijama. Da istrage u vezi s ratnim zločinima, ne samo kada je u pitanju Haški tribunal, nego i izveštaj Dika Martija, budu istog intenziteta, kako bismo, konačno, mogli da uđemo u proces punog i iskrenog pomirenja na prostoru zapadnog Balkana kome prethodi osuda izvršilaca ratnih zločina.

PODSTREK PRIJATELjSKIM VEZAMA

POLITIČKOM deklaracijom, koju su potpisali Boris Tadić i Nikola Sarkozi, ističe se zajednička želja da se da novi podstrek prijateljskim vezama i poverenju koji spajaju Srbiju i Francusku.

Ističe se uverenje da će pomirenje među evropskim narodima i njihovo prihvatanje zajedničkih vrednosti omogućiti miran i prosperitetan razvoj kontinenta u okrilju Evropske unije, uz poštovanje njihove istorije, kulture i tradicija. Ponavlja se spremnost zemalja zapadnog Balkana da pristupe EU i potvrđuje značaj predstojećeg učlanjenja Srbije u EU, kao i potrebe da se Srbija što bolje pripremi za članstvo.

Istovremeno, ističe se želja da se prodube ekonomski, industrijski, finansijski i trgovinski odnosi između Srbije i Francuske, naglašava važnost nastavka razmene u intelektualnim, naučnim, umetničkim i kulturnim odnosima, kao i saradnje između administracija, u oblasti bezbednosti, unutrašnjih poslova i odbrane.

METRO DEO STRATEŠKOG PARTNERSTVA

SPORAZUM o strateškom partnerstvu i saradnji između Srbije i Francuske podrazumeva najširi spektar zajedničkog delovanja.

* Evropske integracije - Francuska se obavezuje na podršku evropskim intergracijama Srbije kroz pripremu za prihvatanje tekovina EU, rad na adaptaciji administrativnih struktura, prenošenje iskustava, pomaganje u korišćenju evropskih fondova, međuministarsku saradnju, profesionalnu obuku, tehničku ispomoć, razmenu stručnjaka...

* Ekonomija - Dve zemlje su se obavezale da ohrabruju investicije i ojačaju bilateralnu saradnju u oblasti urbane infrastrukture, naročito kada je reč o projektu izgradnje metroa u Beogradu, u čemu će Francuska biti strateški partner. Predviđeni su i razmena u poslovnoj sferi i ojačanje saradnje privrednih komora, favorizovanje industrijske saradnje, prenošenje tehnoloških znanja, saradnja u domenu geologije, zaštite životne sredine, na inovacijama, u oblasti energenske sigurnosti i obnovljive energije...

* Odbrana - Dve strane su izrazile nameru za partnerstvo u politici odbrane i u razvoju struktura i kapaciteta odbrane. Izražena je namera da se poveća saradnja u zajedničkim obukama osoblja, istraživanju i razvoju domena naoružanja, kada je reč o kopnenim i vazdušnim snagama.

* Nauka i kultura - Istaknuta je nemera da se ojača integracija Srbije u evropski prostor visokog obrazovanja, između ostalog, i razmenom studenata, profesora i istraživača. Pospešuje se učenje francuskog jezika u Srbiji i srpskog u Francuskoj, kao i otvaranje francuskog liceja u Beogradu. Daje se podrška i kulturnoj razmeni, kao i saradnji u okviru frankofonije.

* Bezbednost i unutrašnji poslovi - Srbija i Francuska su se saglasile da sarađuju u različitim oblicima borbe protiv organizovanog kriminala, a istražiće se i mogućnosti saradnje u civilnoj zaštiti. Zajednički će se raditi i na kontroli migracionih kretanja posle ukidanja viza.

No comments:

Post a Comment