Sunday, April 10, 2011

Jelena Trivan: Evropa nije adut

TEMA izbora veštački je nametnuta i njome opozicija skreće pažnju sa nedostatka bilo kakve platforme za rešavanje važnih životnih pitanja, a sa druge sa rada i rezultata Vlade. Izbori dolaze na dnevni red kada vlast gubi legitimitet ili većinu, a nijedno od toga se nije dogodilo - poručuje u intervjuu za ”Novosti” potpredsednica DS i narodni poslanik Jelena Trivan.

Ona kaže da je još besmislenije potezati pitanje glasanja u trenutku kada se zemlja bori da izvrši suštinske reforme kako bi dobila status kandidata.

* Opozicija upravo tvrdi suprotno, da se u rekonstrukciju ušlo kako bi se kupilo vreme i odložili izbori jer Vlada ima problem sa legitimitetom i većinom?

- Vlada nije u problemu zbog nedostatka politike i konkretnih mera, već opozicija, koja nameće temu izbora. Razumljivo je što opozicija kritikuje rekonstrukciju Vlade, jer je bilo jasno da će ona biti nova snaga vladajuće većine, da iza nje dolaze i neke nove mere ekonomske politike koje oni nemaju i da će građani to pozdraviti.

* Kakvi su trenutno odnosi u vladajućoj koaliciji, pre svega između DS i G 17?

- Izlazak Mlađana Dinkića iz Vlade je bio težak i veliki korak. U trenutku kad smo se na njega odlučili, nismo kalkulisali, bili smo spremni na sve, pa i na izbore. I tada i sada nismo spremni samo na jedno - nećemo tolerisati neprincipijelno i nekolegijalno ponašanje unutar Vlade.

* Dva koaliciona partnera - Dinkić i Ljajić - otvoreno su krenuli u predizbornu kampanju?

- To je legitimno, mada predizborna atmosfera uvek opterećuje političku scenu i zato treba da postoji samo onda kada joj je vreme. Važno je i da državni resursi ne budu stavljeni u funkciju bilo koje stranke, a sve što je u domenu političkog pozicioniranja je prihvatljivo. Što se tiče DS, mi smo u kampanji od kada su se završili prethodni izbori, u smislu unutrašnjeg jačanja stranke. Ni više ni manje. Prosto jer izbornoj kampanji još nije vreme i zato što je ovo trenutak kada državni poslovi treba da budu ispred svega.

NEĆEMO DA
PREVARIMO EVROPU
* Ima li istine u tvrdnjama da je DS imala najviše uticaja da se u Zakon o izboru narodnih poslanika unesu sporne odredbe, u suprotnosti sa evropskim standardima?
- Apsolutno ne. Nismo hteli nikoga da prevarimo, niko nije hteo da pobegne ni od ukidanja blanko ostavki ni od zatvorenih lista, jer je u našem interesu da dobijemo najbolji mogući izborni sistem. Samo smo hteli da nađemo optimalno rešenje koje će u sistemu zatvorenih lista motivisati i prvog i poslednjeg da jednako trče izbornu trku.

* Ljajić upozorava da vladajuća koalicija ne bi smela da igra na kartu statusa kandidata po svaku cenu, jer to više nije tema koja dobija izbore...

- EU integracije za nas nisu nikakav adut, nego istorijski cilj. Borili smo se za njega bez obzira koliku popularnost ta tema u javnosti ima. Ne borimo se za to da bismo dobili izbore, već zato što je to u najboljem interesu građana i države.

* Koliko vas uznemiravaju poslednja istraživanja o rejtinzima stranaka, po kojima su vas prestigli naprednjaci?

- Uznemirava me namera, koja stoji iza tih lažnih istraživanja, nepostojećih agencija. Očigledno je cilj da se takvim dramatičnim brojkama destabilizuje politička scena. Slična katastrofična predviđanja imali smo priliku da slušamo u prethodnoj kampanji, kada su navodno Šešelj i Koštunica izvesno pravili vladu. Kao što vidite, jedan je u Hagu, a drugi se bori za cenzus.

* Kako gledate na približavanje Nikolića i Koštunice, plaši li vas jačanje narodnjačkog bloka?

- Gledam na to kao na melodramu bez kraja, u kojoj svakog dana Nikolić mora da se odrekne jednog od svojih proklamovanih ciljeva da bi privoleo Koštunicu da mu se približi, da bi se sledeće nedelje njihova ljubav završila u svađi i ratu.

* Predsednik Tadić je na poslednjem GO DS poručio da je, kako bi se dostigao evropski cilj, stranka spremna i na široke koalicije. Da li je tu mislio i na SNS?

- O bilo kakvim koalicijama unutar stranke nismo nikada razgovarali. Opredeljeni smo za komunikaciju i koalicije sa našim tradicionalnim partnerima.

* Kada bi se u DS postavilo pitanje za ili protiv ulaska u vladu sa naprednjacima, kako biste glasali?

- Teško mi je i da zamislim situaciju u kojoj bi o tako nečem trebalo da odlučujem.


No comments:

Post a Comment