Sunday, April 10, 2011

Kula: "Crvene beretke" samo u sećanju

DOBAR dan! Izvolite, možete i automobilom gore do upravne zgrade!

Ovim rečima, bez ikakvog upozorenja, stražari na kapiji policijskog centra u Kuli, propustili su nas u dvorište nekadašnje baze čuvene Jedinice za specijalne operacije, u koju su, osim "crvenih beretki" nekada mogli da uđu samo predsednik i premijer Srbije. I to, isključivo kao gosti na nekoj od svečanosti, ili kao pregovarači u sporu sa JSO.

Umesto uniformisanih i naoružanih policajaca, ispred zgrade uprave zatekli smo veću grupu mladih dama i momaka, koji su se fotografisali mobilnim telefonima. Niko nas nije pretresao, niti je zabranjivao da fotografišemo.

- Centar policije u Kuli nije više zabranjeni grad i opasno mesto. Ovo je škola za više vrsta specijalističkih obuka - od vežbanja u gađanju vatrenim oružjem i kurseva za saobraćajce, preko kriminalističkog i antiterorističkog treninga do škole komunalne policije. Godišnje kroz centar prođe oko hiljadu policajaca i raznih kursista - otkriva za "Novosti" Marko Osmajlić, načelnik Centra za specijalističku obuku policije.

Policijski centar u Kuli izgrađen je na uzvišenom terenu bivšeg salaša Štolc, nekoliko kilometara od grada. Postao je poznat sredinom devedesetih kada je u njemu bila stacionirana Jedinica za specijalne operacije MUP-a Srbije. JSO je bazu u Kuli koristila od 1995. kao kasarnu i centar za borbenu obuku.

Kada su "beretke" ukinute 2003. godine, zbog kriminalnih aktivnosti njenih komandanata, obeležja JSO i njihova spomen-soba stajali su nedirnuti sve do 2008. Preostali pripadnici ove jedinice nisu hteli da uklone njena znamenja, a neki od njih su bazu pretvorili u centar za ilegalnu trgovinu polovnim automobilima.

Odlukom MUP-a Srbije i dolaskom Marka Osmajlića baza u Kuli je pretvorena u Centar za specijalističku obuku i usavršavanje policije. Sva znamenja JSO su poskidana i uklonjena. Neka su završila u depou, neka kod pripadnika policije kao suveniri, a neka su bačena. U upravi danas na jednom zidu stoje pištolji pripadnika MUP-a, a u specijalnoj vitrini je izložena sablja, na kojoj piše: "Ne vraćaj me bez časti!".

MUP HOĆE CENTAR BAZA u Kuli nastala je tako što je opština policiji poklonila plac. Trećina ogromnog poseda na brdu se koristi kao centar za obuku, druga trećina se priprema za proširenje, izgradnju učionica, poligona i bazena. Ostatak su livade i šume, pune zečeva i lisica. Posle dve decenije, MUP Srbije pokušava da plac upiše kao svoje vlasništvo, jer se imanje i dalje vodi na SO Kula i delom na ime jednog biznismena.

Nikog od mladih, koje smo zatekli u školskom centru, ta sablja i pištolji nisu interesovali, jer su oni, kako rekoše, došli da budu komunalni policajci.

- Ovo je peta klasa kandidata za komunalnu policiju, koje obučavamo za potrebe Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Njih oko 500 je prošlo obuku, koja traje po deset nedelja - objasnio nam je instruktor komunalnih policajaca Trajan Antić.

Kandidati u centru žive po školskom režimu, a rade po specijalnom programu centra, koji sadrži i elemente policijske obuke legitimisanja, pretresa i privođenja sumnjivih osoba. Kako centar raspolaže sa oko 250 ležajeva, mnogi kandidati iz unutrašnjosti, tokom vikenda ostaju u Kuli, jer im se ne isplati da putuju kućama u Vranje, Pirot ili Žitorađe.

Centar u Kuli je ogroman plac od 34 hektara, sa direkcijom, školom i poligonima za gađanje, antidiverzantska dejstva, fizičku pripremu i alpinizam. Čuveni lavirint za potrage i delovanje u mračnim uslovima je zatvoren. Naprosto, postao je neuslovan za obuku. Kada je JSO rasformirana, govorilo se da će se baza u Kuli pretvoriti u centar srpske Žandarmerije - da se pored heliodroma urade hangari za letilice i baza pretvori u "mali Bondstil". Od toga se odustalo zbog nedostatka para.

Ali, zbog sve većih zahteva za specijalnim obukama pripadnika PTJ, Žandarmerije, Saobraćajne policije i uprava stanica policija, koje u Kulu šalju svoje policajce da vežbaju i gađaju iz pištolja, automata i pušaka, nekadašnja tvrđava JSO pretvorena je policijski centar za specijalističku obuku. Tokom godine srpski policajci i specijalci na strelištu u Kuli ispale čak 1,6 miliona metaka.

- Policajci i specijalci donose svoje oružje, municiju i mete, ali ih mi kao dobra servis opslužujemo prema njihovim narudžbama - priča načelnik Marko Osmajlić, i objašnjava da centar priprema kurs za obuku 200 motorista iz Saobraćajne policije, koji su dobili nove dvotočkaše. Iza toga sledi već tradicionalna obuka specijalnih formacija policija iz regiona. Obuku drži Francuska jedinica za specijalne operacije RAID svakog juna.

- To je svojevrsna škola instruktora za antiterorističke akcije i protivdiverzantska dejstva, koju pohađaju specijalci iz Hrvatske, BiH, Mađarske, Crne Gore, Bugarske, Republike Srpske i pripadnici naših jedinica SAJ, PTJ i Žandarmerije - kaže Osmajlić.

- Posle donošenja Zakona o privatnom obezbeđenju očekuje se da će centar u Kuli biti i škola za obuku 30.000 telohranitelja i pripadnika agencija za zaštitu - kaže Marko Osmajlić.

U Kuli više niko ne pominje Legiju i ostale pripadnike JSO. Kula je danas miran bački grad. Od policijskog centra ima dvostruku korist - u njemu radi šezdesetak meštana, a posetioci specijalističke obuke dobro pazare po gradskim radnjama i restoranima.

No comments:

Post a Comment