Sunday, April 10, 2011

Libija: EU spremna za humanitarnu misiju

BRISEL - Evropska unija je spremna da započne humanitarnu misiju u libijskom gradu Misrati kroz nekoliko dana, ali jedino uz podršku Ujedinjenih nacija, javila je agencija AP pozivajući se na anonimne diplomatske izvore u Briselu.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton je sa generalnim sekretarom UN Ban Ki-munom razgovarala o Misrati i izrazila zabrinutost zbog humanitarne situacije u tom gradu koji drže libijski pobunjenici, naveo je neimenovani izvor.

Ta misija bi možda zahtevala vojnu podršku ali jedino u smislu da osigura uslove za pružanje humanitarne pomoći. Pobunjenici su danas potvrdili da je u Misratu uplovio francuski brod s medicinskom pomoći.

Luka Misrata, oko 215 kilometara istočno od Tripolija, poprište je žestokih bori poslednjih 40 dana između pobunjenika, koji drže centar grada i luku, i snaga lojalnih Gadafiju koje su okružile grad s kopna i kontrolišu prigradska naselja. Lakari su prošle nedelje rekli da je 200 ljudi poginulo od početka sukoba u gradu.

OSLOBOĐENI RUSKI NOVINARI

Dvojica novinara "Komsomolske pravde", koji su u petak oteti u Libiji, istog dana su oslobođeni, objavilo je uredništvo tog ruskog lista.

List je na svom sajtu objavio da su libijski pobunjenici oslobodili dvojicu njihovih dopisnika, koji se trenutno nalaze u vojnoj bazi u blizini Bengazija. Ruski elektronski mediji ranije su objavili da su novinari Dmitrij Stešin i Aleksandar Koc oteti u blizini Adždabije, ali da su, putem satelita uspeli da dojave da su ih kidnapovali libijski pobunjenici, preneo je Frans pres.

Posle te informacije, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, izjavio je da je Rusija u ovom slučaju tražila diplomatsku pomoć Italije i Turske, dveju zemalja koje imaju konzulate u Bengaziju.

No comments:

Post a Comment