Wednesday, April 13, 2011

Euleks skup i nesposoban

Očekivanja da će misija Euleks na Kosovu pokazati da je uspešna zajednička spoljna politika Evropske unije moguća bila su preterana, jer je EU uvek bila podeljena po pitanju Kosova, ocenio je britanski list „Gardijan“.

List navodi i da ova, inače preskupa misija, u najskorije vreme treba da bude reformisana, jer trenutno predstavlja „blistav simbol nesposobnosti“.

- Kao najveća civilna misija EU, Euleks je trebalo da dokaže da je uspešna zajednička spoljna politika Unije moguća. To je bilo preterano očekivanje, jer je EU uvek bila podeljena po pitanju Kosova - pet njenih članica nisu priznale spornu kosovsku nezavisnost, pa je misija postala zamena za zajedničku politiku - navodi „Gardijan“.

Britanski list ocenjuje i da se misija EU do sada pokazala kao nesposobna, jer umesto da poboljša vladavinu prava na Kosovu i političku stabilnost na Balkanu, za tri godine nije postigla skoro ništa, osim što je pokrenuto nekoliko većih istraga.

GODIŠNjE 100 MILIONA EVRA Britanski list ističe i da je misija preskupa, iako daje samo po jednog policajca, sudiju i tužioca na 1.000 stanovnika Kosova. Delujući na tako maloj površini, godišnje košta oko 100 miliona evra.

Kao jedan od primera nesposobnosti Euleksa, „Gardijan“ navodi izveštaj izvestioca Saveta Evrope Dika Martija u kojem je Hašim Tači optužen za trgovinu ljudskim organima i druge zločine tokom sukoba na Kosovu - posle kojeg je Euleks „obuzela panika“, dok zvaničnici misije tvrde da o ovome nisu znali ništa.

„Tek pod pritiskom Brisela, Martija i svetskih medija, Euleks je najavio opširnu istragu o tom pitanju“, zaključuje britanski list.

LAJČAK UMESTO FEJTA?

Upravni direktor Evropske unije za Balkan Miroslav Lajčak obavljaće privremeno dužnost specijalnog izaslanika unije na Kosovu, nakon što Piteru Fejtu krajem ovog meseca istekne mandat, prenosi prištinski list "Koha ditore".

"Dok se zemlje članice Evropske unije potpuno ne slože oko dve pozicije" (izaslanika EU i šefa Međunarodne civilne kancelarije) i dok ne bude imenovan novi EUSR i novi šef Kancelarije, Miroslav Lajčak, Upravni Direktor EU za Balkan, igraće ulogu specijalnog izaslanika EU-a za Kosovo", prenosi list saznanja iz Brisela.

No comments:

Post a Comment