Tuesday, April 12, 2011

Joška Broz: Partizani ubili malo onih koje je trebalo

BEOGRAD - Nezavisno udruženje novinara Srbije i Srpski pokret obnove u subotu su neprimerenim načinom i govorom mržnje ocenili izjavu Titovog unuka Josipa Joške Broza TV Studiju B da su partizani pobili nedovoljno ljudi posle Drugog svetskog rata.

U saopštenju NUNS-a navedeno je da je Josip Joška Broz, gostujući u emisiji "Problem" , na neprimer način glorifikovao zločin počinjen nad antikomunistima i drugim građanima.

Predseništvo SPO je u saopštenju navelo da je u pitanju "govor mržnje i zla" i pozvalo novinarska udruženja, Helsinški odbor i državnog tužioca da reaguju.

SPO je ocenio da je "Iz TV studija u centru grada unuk vrhovnog komandanta velikog posletarnog zločina nad srpskim narodom, a koji danas živi u otetoj kući na Dedinju, pucao ne samo na mrtve nego i na živu Srbiju".

U Studiju B gosti su bili Josip Joška Broz koji je lider neregistvorane Komunističke partije i narodni poslanik SPO Aleksandar Jugović, na čiju je izjavu da su komunisti ubili njegovog pradedu, Broz prokomentarisao: "Malo su ubili onih koje su trebali".

NUNS je tim povodom pozvao političare na odmerenost i odgovorno ponašanje u javnim nastupima, uvažavanje gledalaca, sabesednika i medija u kojima nastupaju, a posebno na poštovanje žrtava terora, bez obzira na ideološku orijentaciju.

Svako društvo koje teži demokratiji mora se suočiti sa zločinima i odrediti prema njima, pa i Srbija će morati to da učini i kada je reč o zločinima četnika i partizana i zločinima počinjenim tokom ratova na području bivše SFRJ devetesetih godina prošlog veka, poručio je NUNS.

Uloga medija u tom osetljivom poslu je, smtra NUNS, veoma je važna i nijedan političar ih ne sme zloupotrebljavati vređajući žrtve i njihove potomke.

No comments:

Post a Comment